Beheersen van mensenstromen: “crowd management” in openbare ruimte.

Peter ten Hagen is naast eigenaar van CP (drukwerk), ook voorzitter van de ondernemersvereniging in Winterswijk. De markt in Winterswijk was in maart keurig coronaproof, maar er was grote angst en maatschappelijke druk om grensverkeer tegen te gaan, zoals dat destijds ook in Limburg met Duitse en Belgische dagjesmensen gebeurde. Er is toen door de grenshoppers opgeroepen om thuis te blijven en de markt werd gesloten. De oproep werd toen terecht: koop lokaal.

Er is in de eerste weken gelijk veel gebeurd om het centrum weer toegankelijk te krijgen. Er is o.a. gezorgd voor zo min mogelijk buitenstalling voor meer loopruimte en ook de looprichting is bepaald. Fietsen worden vermeden in de winkelstraat en daarnaast hebben ze in Winterswijk op een ludieke manier de mensen op de anderhalve meter gewezen. In Winterswijk is er in de normale situatie bij de kerk een kruispunt om in de winkelstraten te komen, vertelt Peter. De markt is nu verplaatst om de consumenten te spreiden en er is een horecaplein gecreëerd. Er liep ook een mister Bean rond die op een grappige manier de mensen aansprak en wees op de regels. Dat was wel echt een goede zet. Je hoeft dan niet te wijzen met je vingertje, maar blijft juist gastvrij én bereikt toch je doel.

Marion Vos is als ZZP-er crowd manager van evenementen en daar is, zoals iedereen bekend, overal een streep door gezet. Marion heeft snel geschakeld en heeft zich omgeturnd tot ‘anderhalvemetermanager’. Haar agenda loopt nu vol met het monitoren en sturing van grote mensenstromen in de publieke ruimte. Focus ligt op het ontwerp van de ruimte en daarnaast op het geven van informatie vooraf en tijdens het ‘evement’ in de publieke ruimte. Je kunt mensenstromen best wel in goede banen leiden zonder dat iemand het gelijk door heeft dat er beïnvloeding plaatsvindt.

Er ligt een enorme opgave voor gemeenten omdat de ook de terrassen weer open gaan en dat vanzelfsprekend ten koste van de vierkante meters. De apps rondom crowd management zijn enorm in het nieuws geweest. Er zijn steeds meer ontwikkelingen op dat gebied. Het gaat ernaar toe dat je straks al voor dat je ergens naartoe gaat kunt zien hoe druk het is in het winkelcentrum of bij het museum. Mensen kunnen dan later gaan of gerichter winkelen. Privacy is tegenwoordig goed gewaarborgd met de software die in die camera’s en in zulke appjes zit, zo geeft Marion aan. Gemeenten zijn nu best ad hoc bezig, maar op de langere termijn zal er meer rust in komen en zullen technische oplossingen steeds meer naar boven komen drijven, zegt Marion.