Groenisgaon handreiking te verkrijgen!

Herwinnen van vertrouwen is 1 van de 10 actiepunten van Achterhoekverbindt en de eerste waar al concreet iets mee is gebeurd. Het is, met hulp van talloze bedrijven en thematafels, een hele klus geweest om in korte tijd met een handreiking te komen die herkenbaar is en dus vertrouwen kan geven.

Let op! Het is een handreiking en geen in beton gegoten protocol! Het zijn tips & tricks om systematisch in je bedrijf te kijken wat je kunt doen en er volgt geen controle en er is ook zeker geen ballotagecommissie. Je kunt met de sticker laten zien dat je het serieus hebt genomen en dat zal klanten en dat zal de klanten en medewerkers vertrouwen geven. That’s it.

Jan Kaak (voorzitter thematafel Smart werken en Innovatie) benadrukt bovenstaande en legt uit dat de handreiking iets is van, voor en door ondernemers en instellingen. En natuurlijk met in acht neming van de wet en regelgeving van (lokale)overheid. We hebben we na ongeveer 20 podcasts even een pas op de plaats gemaakt en 10 punten concrete actiepunten opgesteld om écht aan te werken. Allemaal met het idee dat ze ons in de Achterhoek gaan helpen sneller en beter uit de crisis te komen. Dit was een punt waar al heel snel concrete actie op kwam.

Kupan B.V. uit Varsseveld heeft deze week het eerste groenisgaon-pakket gekregen van en eigenaar Norbert ten Brinke was direct enthousiast. De richtlijnen van de RIVM vormen de basis en ze zijn logisch en praktisch in gebruik. Eerste sticker is dus geplakt, en we hopen dat er nog vele volgen. Norbert wist nog niets van het initiatief, maar juicht toe dat hij nu een handreiking heeft met de richtlijnen zodat iedereen weet wat hij/zij kan verwachten. Herkenning is belangrijk om vertrouwen te kunnen winnen. Pakketten met stickers zijn door Achterhoekambassadeurs uitgedeeld aan de Achterhoekse industriële kringen (SIKA). VNO-NCW Achterhoek adopteert dit idee ook. De setjes pictogrammen en de brief worden komende week bij de leden van VNO-NCW Achterhoek én bij de leden van Jong Management Achterhoek bezorgd. Er is ook al interesse uit andere delen van het land, zo geeft Wilma Elbertsen (regiomanager Achterhoek) aan.

Jack Reinder, kwaliteitsfunctionaris van Bronckhorst Hightech, is blij met de samenhang van alle zaken rondom de handreiking. Het komt precies op het goede moment, want langzamerhand wordt het gelukkig weer drukker in onze gebouwen. Je wilt het dan toch goed doen en dit helpt om snel te kunnen schakelen, met duidelijk pictogrammen die voor medewerkers en voor gasten. Jack heeft meegeschreven aan de handreiking die niet iedere punt en komma regelt, zodat alle bedrijven het naar eigen inzicht kunnen gebruiken.

Anne Marie Willemsen van TeamDoet is, trots op wat er ligt. Met een groep hebben we uren (via het beeldscherm) bij elkaar gezeten om deze handreiking te maken. Ze hebben met heel veel partijen gesproken en van allerlei verschillende invalshoeken de inhoud bekeken. Het is gelukt en ook heel belangrijk om er een Achterhoekbreed gedragen iets te maken. Je gaat het hopelijk overal de tegen zien de komende maanden.

De naam Groenisgaon komt eigenlijk vanuit het gevoel dat we stonden te wachten voor het stoplicht op groen licht. Eindelijk werd het een beetje groen! Ook de kleur van de Achterhoekse vlag speelt natuurlijk mee. Iselinge Hogeschool en Graafschap College zijn bezig met de invoer en buigen zich er ook samen over, waardoor je ook partijen weer met elkaar in contact hebt. Er zijn nu ongeveer 15 aanvragen binnen en dat is best netjes in zo’n korte tijd. Het zijn kleine en grote bedrijven. Het zou toch mooi zijn als we in de Achterhoek die eenheid kunnen bereiken en de hulp gebruiken die nu is geboden? Als ze dan ook nog elkaar gaan helpen en meedenken is het helemaal mooi. Bedrijven helpen keihard mee. Als je ziet dat er opeens vraag is naar vloerstickers en dat dan binnen een paar uur voor elkaar hebt, dan kun je daar alleen maar blij van worden.

Iedereen kan via de site ook suggesties doen om zo de handreiking nog verder te verbeteren. Op sociale media wordt hij veel gedeeld en er is in de media al veel aandacht voor geweest. Kom zelf kijken op  www.groenisgaon.nl