SBB onderzoekt cijfers stage en BBL-plekken

Woensdag om 8.00 uur komt actiepunt ‘onderwijs, stage en onderzoek’ aan de beurt in de videopodcast. SBB doet alvast een voorzet voor wat er komen gaat. Stage en BBL-plekken zijn in cijfers per regio te zien en het aanbod is ook in de Achterhoek flink verminderd. Dit terwijl het onderwijs juist nu een enorm beroep moet doen vanwege de RIVM richtlijnen. Kijk hier op de site van de SBB voor de actuele cijfers en het volledige artikel.

Door de coronacrisis moesten bijvoorbeeld horecazaken, theaters en sportscholen noodgedwongen de deuren sluiten en bleven de meeste vliegtuigen aan de grond. Dit zien we terug in de cijfers. Hoe staat het nu met de stages, leerbanen en werkgelegenheid per sector en regio?

Uitvraag onder scholen

De afgelopen weken deden we een uitvraag onder scholen, waarbij we per opleiding naar de status informeerden. Ook met de leerbedrijven hebben we nauw contact. Het totaalbeeld zullen we voortdurend actualiseren.

Sterke verschillen per sector en regio

Inmiddels hebben we over vrijwel alle scholen informatie opgehaald. De interactieve overzichten onderin deze pagina laten zien dat de situatie per sector en arbeidsmarktregio sterk verschilt.

56% minder stages en leerbanen van start

Het aantal studenten dat in april 2020 met een stage of leerbaan van start ging, ligt 56% lager dan in april 2019: terwijl vorige maand 8.408 studenten aan een stage begonnen en 1.687 met een leerbaan, waren dat er een jaar geleden 19.223 resp. 3.822. Alleen in Friesland was er een stijging (22%).

Tekorten per marktsegment

Per marktsegment zien we de grootste tekorten aan stages en leerbanen in Orde en veiligheid (4.218), gevolgd door Winkelambacht (1.909) en Retail (1.100). Daartegenover laten Infra, Gespecialiseerde aanneming, Voeding, Hout en meubel en Afbouw en onderhoud nauwelijks of geen tekorten zien.

Dalingen per regio

Per regio zien we de grootste dalingen in West-Brabant (-79%), Midden-Limburg (-76%) en Zuid-Kennemerland en IJmond (-73%). Friesland (+19%), Regio Zwolle (-22%) en Helmond-De Peel (-36%) komen er als beste vanaf.

Bekijk de interactieve overzichten

De navolgende overzichten passen we voortdurend aan, mede door gebruik te maken van informatie die vanuit branches en landelijke en regionale partners beschikbaar is. Deze informatie blijven we de komende periode uitbreiden en actualiseren.