Videopodcast over recreatie en toerisme in coronatijd.

Manuel Hezeman, Bert van Zijtveld, Peter van ’t Hoog, Maarten Reimes en andere gasten buigen zich over hun sector: toerisme en recreatie. Hoe ziet de (nabije) toekomst er eigenlijk uit?

Manuel Hezeman is van Achterhoek toerisme, die recreatie en toerisme bevorderen en onder de aandacht brengen middels VVV’s, marketing routes kennisdeling etc. De huidige situatie is lastig, met alle aangekondigde versoepeling zit het voor het verblijf op dit moment best goed, maar al met al is het een onwijs zwaar jaar. Met name in de recreatie zijn nog heel veel beperkingen en die zorgen voor zwaar weer voor de branche.

Een van de ondernemers die daar alles van weet is Maarten Reimes van het Hof van Engbergen. Na 9 weken lockdown gaat het weer mondjesmaat de goede kant op. Ze hebben de maatregelen van de overheid nodig gehad en het gaat nu aardig. In de zomer zit het vol en dat geeft veel vertrouwen met veel binnenlands toerisme. Het zou mooi zijn dat degenen die hun inkomen heeft gehad en gehouden dat ook spenderen in Nederland.

Het in orde maken van de online ticketing voor digitale aanmelding en de menukaarten aanbieden via QR codes zijn o.a. investeringen die hij juist nu doet om straks up-to-date en veilig weer volle bak aan de slag te kunnen gaan. Daarom is het ook mooi dat de provincie daar een steunpakket voor heeft.

Peter van ’t Hoog is van de provincie en geeft aan dat er een taskforce was gevormd om mee te denken met bedrijven hoe de provincie een helpende hand kon bieden. Er is 4,6 miljoen apart gezet om ondernemers te helpen om, naast de bekende voucherregeling,  bijvoorbeeld gecompenseerd worden voor de kosten van de anderhalvemeter maatregelen en/of zich nu ook willen richten op een andere doelgroep. Alles gericht op doorstart en herstel!

Gelderland is provincie nummer 1 als het gaat om recreatie toerisme en die trend was stijgend. Het gaat om tussen de 5 tot 10 % van de economie in Gelderland en dat is substantieel.

Bert van Zijtveld, van de Heikamp, vertelt dat alles na de plotselinge complete stop best snel opstart en dat mensen met kinderen alweer naar buiten durven gaan. Die hebben het vertrouwen inmiddels wel weer terug. De horeca herstelt minder snel, maar afgelopen weekend gaf hoop. De maatregelen van overheid en provincie zullen vooral in de winter nodig zijn, schat hij zo in. Om dan een rendabel bedrijf te hebben met mensen die vooral naar binnen op anderhalve meter moeten is voor een heleboel een flinke opgave.

Manuel geeft aan dat er nu de aanzet is gegeven om mensen uit verschillende sectoren bij elkaar te zetten om te kijken waar er geïnnoveerd kan worden. Dan ontstaan prachtige ideeën en initiatieven en dat kan onze sector echt verder helpen! Het zou echt mooi zijn om samen te kijken waar oplossingen zijn voor de uitdagingen die we zien. Daarnaast zijn er prachtige voorbeelden van creatief ondernemerschap in de regio.

Het belangrijkst is: gaan we versoepelen? Aldus Maarten. Mogen de bowlingbanen etc. weer open? Hij is wel positief gestemd, met de aangekondigde persconferentie van morgen.

We moeten de ruimte en de rust en de schone lucht gebruiken om mensen te trekken. Je kunt hier prachtig recreëren en er is hier eigenlijk geen corona meer. Het is lastig om dat te gebruiken in je uitingen, maar het feit dat we een schone regio zijn zeerzeker.

Het is zeker zo dat ruimte nu een positieve factor en daar kunnen we mensen mee naar de Achterhoek krijgen geeft ook Bert aan.

Er zijn toch al heel wat onderzoeken die concluderen dat waarden als rust, groen, ruimte kunnen nemen van elkaar van belang zijn in de keuze van mensen voor de vakantie, zegt Annemiek Riefel. Die kernwaarden passen goed bij de Achterhoek. Het is mooi te zien dat er nieuwe ideeën en concepten ontstaan zijn. Bijvoorbeeld het huren/lenen van tenten, die nu toch over zijn omdat het festivalseizoen in het water is gevallen. Daarnaast is het opvallend en toe te juichen dat gemeenten heel veel ruimdenkender zijn geworden.

Manuel geeft als laatste aan dat wij als Achterhoek echt in de unieke omstandigheden verkeren dat we mensen uit bij elkaar kunnen krijgen om innovatief te kunnen zijn. We moeten het samen doen en samen met elkaar optrekken in deze tijd.