Wat verandert er waar?

Uit de Gelderlander. Voor oorspronkelijk bericht klik hier.

Hieronder een overzicht van maatregelen en eventuele versoepelingen in de landen direct om ons heen of waar iets vermeld is dat volgens ons interessant kan zijn voor ondernemers die daar betrekkingen mee hebben. Dit is dus niet het volledige artikel! Voor meer informatie of meer landen binnen Europa kun je hier naar het gehele artikel.

België

Alle bedrijven die geen rechtstreeks contact met klanten hebben, gaan morgen weer open, met inachtneming van de regel om 1,5 meter afstand te houden. Het openbaar vervoer gaat weer op volle kracht rijden maar mensen wordt gevraagd om alleen in de bus of tram te stappen als zij zélf geen vervoer hebben en als het mogelijk is om buiten de spitsuren te reizen. Het dragen van een mondmasker is er verplicht. Ook blijft de grens tot en met 8 juni dicht voor niet-essentiële reizen. Andere samenscholingen blijven verboden, net als evenementen, schooluitstappen, activiteiten van jeugdbewegingen en erediensten. Markten zijn verboden en winkels die niet essentieel zijn, zijn nog op slot. 

Italië

In sommige sectoren (zoals de autoindustrie) was het werk in het zwaar getroffen Italië op 27 april al hervat. Vanaf morgen zullen ook de maakindustrie, de bouwsector en de groothandel openen. Ook mogen Italianen dan weer hun families bezoeken en in beperkte aantallen bijeenkomen. Bars en restaurants mogen niet open maar krijgen wel de gelegenheid om afhaalmaaltijden te verkopen. Hun volledige heropening is op 1 juni, net als die van schoonheidssalons en kappers. Op 18 mei kunnen al alle detailhandelaren weer open, evenals musea, culturele bezienswaardigheden en bibliotheken.

Duitsland

De meeste winkels van minder dan 800 vierkante meter zijn in Duitsland al op 20 april heropend. In sommige deelstaten (Saarland, Saksen-Anhalt, Bremen) gaan de scholen vanaf morgen geleidelijk weer open. Ook de kappers gaan weer beginnen. Gebedshuizen, musea, gedenktekens, dierentuinen en speelplekken kunnen dat ook doen of hebben dat al gedaan. Cultuurcentra, bars, restaurants – behalve bezorgingen -, speeltuinen en sportvelden, blijven gesloten. Grote bijeenkomsten blijven tot zeker 31 augustus verboden. Het mondmasker wordt verplicht gesteld in het vervoer en in winkels.

Oostenrijk

Wenen heeft al toestemming gegeven voor de heropening van bepaalde niet-essentiële bedrijven. Grote voedingswinkels, kappers en buitensportfaciliteiten (tennis, golf …) zijn dit weekend heropend. Reisbeperkingen worden opgeheven, bijeenkomsten tot 10 personen toegelaten, met in afneming voor sociale afstand. De verwachting is dat restaurants medio mei weer open gaan. Een mondmasker is verplicht bij verplaatsingen.

Griekenland

Bijna 10 procent van de gesloten bedrijven zal morgen weer kunnen worden geopend: boekhandels, kapsalons en schoonheidssalons, elektronica en sportartikelenwinkels, tuincentra. Op 11 mei kunnen alle andere winkels weer open, met uitzondering van winkelcentra die tot 1 juni gesloten zijn.

Frankrijk

In Frankrijk wordt de lockdown op 11 mei stapsgewijs opgeheven. De Fransen kunnen vanaf volgende week maandag weer zonder formulier naar buiten voor hun boodschappen, afspraken of individuele sportactiviteiten. De kleuterscholen en lagere scholen gaan dan ook weer geleidelijk open, maar met maximaal 15 leerlingen per klaslokaal. Verder krijgen ouderen het advies om de komende maanden zoveel mogelijk thuis te blijven. Aan alle Fransen wordt aangeraden om mondkapjes te dragen op alle plekken waar de 1 meter afstand-regel niet goed toe te passen valt. In het openbaar vervoer wordt mondbescherming verplicht. In elk geval gaan alle winkels en markten open vanaf 11 mei, maar grote winkelcentra blijven voorlopig gesloten.  Onduidelijk is wanneer restaurants, cafés, bioscopen en uitgaansgelegenheden weer openen. De Franse overheid doet daar waarschijnlijk rond 20 mei een uitspraak over. Parken en stranden blijven in elk geval gesloten tot minstens 2 juni. Alle evenementen met meer dan 5.000 personen zijn verboden tot september.